Revista Steaua – Lecturi în Atelier

 Lecturi în Atelier
  Am început acest proiect în urmă cu câteva luni. Prima ediție a avut loc în data de 7 noiembrie 2016, iar primul meu invitat a fost poetul Dan Sociu. Mi-am dorit, în primul rând, ca acest nou club de lectură să nu urmărească tiparul vechiului cenaclu literar. Cu alte cuvinte, morfologia întâlnirilor e, întâi de toate, una flexibilă. Aș aminti, în al doilea rând, faptul că tocmai caracterul experimental al cafenelei (Atelier Café – Cluj, strada Memorandumului, nr. 9, la etaj) mi-a sugerat posibilitatea încropirii unui nou format. Mă refer, desigur, la evenimentele ce au loc aici (concerte, expoziții și altele), dar, mai ales, la designul propriu-zis al localului (materialul preponderent folosit e cartonul). Dimensiunea radicală, ca să zicem așa, a ideii de atelier a migrat, așadar, și în arhitectura întâlnirilor cu profil cultural. N-aș putea spune că e vorba de un workshop (în sensul adevărat al cuvântului), ci, mai degrabă, de constituirea unui spațiu al libertății dedicat în întregimii literaturii și, mai ales, dimensiunii pragmatice (sonore, vizuale, performative) a acesteia. În consecință, nu cred că ar fi deplasat să vorbesc despre instituirea unei comunități alternative dedicate iubitorilor de literatură.

Fie că e vorba de o scurtă prezentare urmată de un dialog pe care îl întrețin cu autorul invitat, fie că e vorba de o serie de intervenții, lectura e gândită întocmai unui eveniment cultural. Lectura scriitorilor invitați e urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri (Q&A), iar finalul nu e altul decât acea sesiune de autografe. Dan Sociu și-a prezentat, pe scurt, proiectul la care lucrează momentan, mărturisind că e vorba, în cuvintele lui, de „un fel de roman în versuri” (poetul a citit câteva texte noi pe un fundal muzical – foarte apropiat de ceea ce am putea numi un performance hip-hop). Dan Coman (22 noiembrie 2016) ne-a vorbit și el despre proiectele lui de viitor. Rețin aici nu doar apariția unei noi antologii, ci și cea a unui nou volum de versuri. Ștefan Manasia (20 decembrie 2016) le-a vorbit celor prezenți despre cea mai recentă publicație a sa (Stabilizator de aromă – o colecție de eseuri, cronici și recenzii literare), dar și despre construcția unor noi poeme narative din care a și citit. Conceptual vorbind, s-a discutat nu doar despre importanța generației 2000 în cadrul poeziei contemporane, ci și despre existența sau non-existența unei noi „promoții” de după fenomenul douămii, dar, mai ales, despre rolul formelor fixe în textele tinerilor scriitori. Reproduc aici, cu permisiunea lor, câteva poeme.

Dan Sociu

 

ianuarie

Încă o iarnă fără anestezii alcoolice

multe ceaiuri și priviri pe geam melancolice

spre curtea cu un cîine bătrîn și isteric

treziri clare și fără sens pe întuneric

sub cerul alb, lângă curul ei dulce, adormit –

ce-i cu mine, de ce nu pot să fiu fericit

cu împreunările prelungi și magice

care, ca orice magie, rezolvă orice

în afară de stricăciunile tragice?

ianuarie

Pisica nu se-ntreabă ce face

dar dacă s-ar întreba

numai ce s-ar întoarce

de pe o parte pe alta

și ar afla

Dan Coman

 

numai ea

am visat fluturele-labrador

zbura de unul singur pe Grigore Bălan,

încolo și-ncoace,

cu capul plecat

am visat orașe din suedia

o femeie bătrînă storcînd soarele ca pe-o cămașă

deasupra unui lighean

am visat-o pe elena ceaușescu, tînără și neașteptat de frumoasă

ascultînd radioul în casa bunicilor mei,

sorbind dintr-o cană cu lapte fierbinte

am visat sîni mai mici decît pasărea colibri,

coapse uscate, sexele enorme ale unor cunoscuți

am visat un copil care înota seara

într-un bazin plin cu cafea,

înaintînd lent și sigur prin caimacul care foșnea ca iarba uscată

am visat limba italiană, o montau niște adolescenți la o măsuță

din piese colorate de lego

și-n tot acest timp, cît eu am dormit și am visat,

ea a dormit foarte departe de mine

și m-a visat

transcria fiecare vis pe care-l aveam

apoi visa încă o dată

să se asigure că a notat absolut tot

cînd apărea lumina ne trezeam fiecare-n altă parte și începeam viața,

mergeam la serviciu, făceam cumpărături,

aveam grijă de alții

și afară ningea, era o zăpadă albastră și moale, de pluș

fluturele-labrador zbura de unul singur pe Grigore Bălan,

încolo și-ncoace,

cu capul plecat

nu ne recunoștea

Ștefan Manasia

 

3.

Nu vorbeam despre asta.

Nu vorbim despre asta.

Pentru că mi se pare insuportabil să te manipulez,

fie și neintenționat, și, dacă mi-ar plăcea, uneori,

să îți deschid ochii asupra relațiilor dintre adulți, luptelor de dominație,

hegemonie și răzbunare, ezit pînă la urmă și mă retrag,

pentru o mie de ani, ca un leviathan

într-o schemă suicidală.

4.

Dar avem o complicitate, noi doi,

și complicitatea asta nu ne-o poate lua nimeni.

Ne îmbrățișăm din senin, apoi unul strînge un pic mai tare,

celălalt un pic mai mult, pînă cînd ne simțim,

prin straturi de haine, inimile bătînd puternic, accelerat:

două pisicuțe cu burticile lipite, mi-ai zis. Asta e dragostea

despre care ezit să vorbesc, Ester,

îndoita vibrație, pe care sînt sigur că, dacă ai simțit-o acum,

ai s-o păstrezi toată viața. Te desprinzi din brațele mele firesc

și încaleci bicicleta ta roz,

plutești pe aleile curbe, întortocheate,

pline de semne de circulație care se bat cap în cap,

bucuroasă și luminoasă în lumea ta,

ca să revii la punctul de unde am plecat – intrarea în skatepark.

Scena culturală clujeană avea nevoie de un nou spațiu dedicat comunității sale literare. Workshopul de lectură propune un nou format – diferit de cel al vechiului cenaclu – în care cititorii de literatură pot intra în contact direct cu autorii lor preferați. Dan Sociu e unul dintre cei mai influenți și mai comentați poeți postdecembriști. Desemnat, în 2006, ca fiind cel mai bun tânăr poet al momentului, e votat, după doar un an, de colegii săi de generaţie drept cel mai popular tânăr scriitor. A primit mai multe premii, însă cel mai important rămâne, probabil, cel pe care l-a refuzat: în 2014 respinge premiul „Cartea de Poezie a anului 2013” finanțat de ICR. Născut în ’78 la Botoșani, Dan Sociu debutează în 2002 cu volumul borcane bine legate, bani pentru încă o săptămână (Editura Junimea). Traduce în 2007 prima antologie în limba română a poeziilor lui Charles Bukowski, Dragostea e un cîine venit din iad, iar, în 2009, Țara mlaștină și alte poeme, o antologie din poeziile lui Seamus Heaney. Fiind prezent în numeroase antologii, Mouths Dry with Hatred (Longleaf Press, 2012) reprezintă prima traducere în volum a poeziilor sale. Publică, de asemenea, trei romane: Urbancolia și Nevoi speciale (ambele în 2008, la Poliron), completate de Combinația, o novella pulp (cdpl, 2012). În urmă cu câțiva ani, Dan Sociu suținea lecturi publice la New York, iar în 2014 (editura Polirom) apare prima sa antologie de autor, Vino cu mine știu exact unde mergem. Începem seria lecturilor în Atelier sub îndemnul acestui „roman autobiografic”!

DAN SOCIU

scriitor, poet, prozator, jurnalist, România

http://www.polirom.ro/catalog/autori/sociu-dan/

http://www.romanianwriters.ro/author.php?id=31

https://www.methodist.edu/longleaf/mouths.htm

http://www.cartearomaneasca.ro/catalog/autori/sociu-dan/

Afiș

Dan Coman e unul din cei mai importanți și mai talentați poeți debutați după 1989. Dan Coman e bistrițean. Dan Coman e irezistibil. A debutat în 2003 cu anul cîrtiței galbene la Editura Timpul din Iași. Sau, colectiv, în 1995, alături de Marin Mălaicu-Hondrari, Florin Partene și Alin Salvan (volumul Camera, editura Euphorion, Sibiu). Sau, publicistic, în revista Minerva, cu doi ani înainte. Primește, în 2004, cele mai importante premii literare pe care le-ar putea primi un tânăr scriitor: Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” (Opera Prima) și Premiul pentru Debut al USR.

Au urmat volumele: ghinga, Editura Vinea, București, 2005, doamne-doamne, colecţia no name (2006) și Dicționarul Mara, Editura Cartier, Chișinău, 2009. În 2007 apare însă și antologia d great coman (tot la Editura Vinea). În 2012 – cea de-a doua antologie, ERG, la Editura Charmides din Bistrița.

Între timp, publică trei volume de proză: Irezistibil  (Cartea Românească, 2010), Parohia (Cartea Românească, 2012), Căsnicie (Polirom, 2015) și obține Premiul pentru poezie acordat de Radio România Cultural (2010), iar în 2011, Vilenica Crystal Prize, Slovenia. A beneficiat de o bursă pentru literatură în Stuttgart, Germania (2010). A editat, împreună cu Petru Romoșanu, antologia Compania poeților tineri în 100 de titluri, Editura Compania. Selecții din textele sale apar, traduse, în antologii din Suedia, Franța, SUA, Serbia, Ungaria, Slovenia și Canada.

DAN COMAN

poet, prozator, profesor, Români

http://www.polirom.ro/catalog/autori/coman-dan/

http://www.cartearomaneasca.ro/catalog/autori/coman-dan-/

http://dilemaveche.ro/autor/dan-coman

http://www.romanianwriters.ro/author.php?id=93

http://www.poetryinternationalweb.net/pi/site/poet/item/27510/0/Dan-Coman

15128936_1252162624834587_3166306278176016242_o

Fiind unul dintre cei mai impozanți și mai fascinanți poeți afirmați la începutul anilor 2000, Ștefan Manasia debutează, mai precis, în 2003 cu volumul Amazon și alte poeme (Editura Tritonic), reeditat după doar doi ani la editura Vinea, pentru care primește premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din România (Filiala Cluj). Dincolo de câteva plachete underground (precum colecția când TU vii. etica grunge, samizdat, 2006, colecția no name), următorul volum, Cartea micilor invazii (apărut la Editura Cartea Românească, București, 2008), îi aduce, la rândul său, un alt câștig: Premiul Manuscriptum pentru Poezie. Cu toate că-i displac etichetările generaționiste, Manasia a fost receptat, nu o dată, drept liderul incontestabil al fenomenului „douămiist”.

De aici încolo însă, toate aparițiile editoriale îi vor fi dirijate de Editura Charmides de la Bistrița: Motocicleta de lemn (2011, pentru care primește atât premiul revistei Transilvania, cât și distincția de a fi fost numit Tânărul Scriitor al anului 2011), Bonobo sau cucerirea spațiului (2013) și Cerul senin (2015). Tot în 2015, autorul a fost și laureatul revistei „Observator Cultural” (Premiul pentru Poezie). În sfârșit, Manasia (născut în ’77 la Pitești) e nu doar redactorul adjunct al revistei clujene Tribuna, ci și inițiatorul clubului de lectură Nepotu’ Lui Thoreau. Selecții din textele lui sunt prezente în antologiile: Generaţia 2000 (Editura Pontica, 2004), Nasturi în lanul de porumb (Brumar, 2008), Poeţii revistei Echinox, (2004, Editura Dacia, coord. Ion Pop), Un pahar cu lumină/Pohárny fény (antologie a poeţilor români şi maghiari din Cluj, Editura Tinivar, 2005) și Dicţionarul Echinox A-Z (coord. Horea Poenar, editura „Tritonic” în 2004; și ediția a doua la editura „Paralela 45” din 2008).

ȘTEFAN MANASIA

scriitor, poet, publicist, redactor, România

http://www.cartearomaneasca.ro/catalog/autori/manasia-stefan/

http://edituracharmides.ro/manasia-stefan/

http://www.uniuneascriitorilor-filialacluj.ro/detalii_membrii_616_MANASIA-Stefan.html

http://www.egophobia.ro/16/invitat.html

https://ciorogaralex.wordpress.com/2016/06/13/cobain-in-love-empirism-miraculos/

15400910_1286671591383690_4330149573892424395_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s