Lecturi în Atelier – Claudiu Komartin

#lecturiînatelier – Claudiu Komartin – Maeștrii unei arte muribunde

Claudiu Komartin reprezintă una dintre cele mai importante și influente figuri poetice ale generației 2000. Născut pe 7 august 1983 în București, urmează cursurile Facultății de Litere din capitală și debutează, în 2003, cu volumul Păpușarul și alte insomnii (apărut la Editura Vinea) pentru care primește Premiul Național „Mihai Eminescu”. Apărut în 2005 la editura Cartea Româneasca, cel de-al doilea volum, Circul domestic, primește Premiul Academiei Române. Ediția a doua a plachetei Păpușarul și alte insomnii, revăzută și adăugită, apare în 2007 tot la Editura Vinea. Editura Cartier îi publică în 2009 volumul Un anotimp în Berceni, fiind reeditat un an mai târziu. Volumul Cobalt apare, apoi, la Casa de Editură Max Blecher (Bistrița, 2013). În 2015 apare, tot sub egida Casei de Editură Max Blecher, volumul Dezmembrați (sub heteronimul Adriana Carrasco).

Selecții din textele sale au apărut în reviste și antologii din Martea Britanie, SUA, Franța, Germania, Austria, Spania, Suedia, Olanda, Slovenia, Ungaria, Serbia, Croația, Istrael, Polonia, Cehia, Bulgaria, Italia, Turcia, Japonia și Coreea de Sud. Ediții ale volumelor sale au apărut în germană, sârbă, turcă și bulgară. Claudiu Komartin este și co-autorul textelor ce stau la baza piesei Deformații (montată în 2008) și al scenariului Trișez cu viața (pus în scenă în 2010). A alcătuit, alături de Radu Vancu, antologiile Cele mai frumoase poeme din 2010, 2011 și 2012 (apărute, toate, la editura Tracus Arte în 2011, 2012, respectiv 2013). Este, de asemenea, prezent în mai multe selecții și volume colective, cum ar fi Compania poeților tineri în 100 de titluri alese de Dan Coman și Petru Romoșan (Editura Compania, 2011). A editat antologii din poezia lui Andrei Bodiu, Oameni obosiți (Editura Cartier, 2016) și Vasile Petre Fati, O anumită căldură umană (Casa de Editură Max Blecher, 2016), precum și volumul euforia din timpul, greața de după (Fundația Triade, 2016).

A tradus, în sfârșit, cinci romane din limba franceză și mai multe volume de poezie din engleză. Din 2009 organizează clubul de lectură Institutul Blecher, iar din 2010 este redactor-șef al revistei „Poesis Internațional” și al Casei de Editură Max Blecher, pe care a fondat-o împreună cu artistul vizual Ana Toma.
În 2017, Komartin se întoarce cu un nou volum de versuri publicat la Editura Carter din Chișinău: Maeștrii unei arte muribunde.
_________________________________________________________

CLAUDIU KOMARTIN
poet, traducător, editor, nevropat, sudor amator, România

www.unanotimpinberceni.blogspot.ro
www.cartier.md/carti/maeștrii-unei-arte-muribunde/1428.html
www.youtube.com/watch?v=oMr27_WEDVE
www.maxblecher.ro/cobalt.htm
www.poetryinternationalweb.net/pi/site/poem/item/27542
_________________________________________________________

Intrarea liberă
Info & rezervări: 0264.450.655

„Se simte în aer apropierea furtunii.
Ar trebui să strângem scaunele de răchită de pe terasă.
De pe tereasă nu se văd munții și nu se aude marea,
doar gardul doborât de vânt, câinii rezemați de o baracă muncitorească,
foșnetul de răchită subțire al patriei mele”

Lecturi in Atelier - Claudiu Komartin - web.png

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s